Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Μαγειρεύουμε μαζί ....εύκολες συνταγές κάθε μέρα

Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
- 3 χοιρινές μπριζόλες
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 4 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
- Μισό λεμόνι
- Σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε τις μπριζόλες σε ένα πυρέξ. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το λάδι, το μέλι, τη μουστάρδα και το λεμόνι. Χτυπήστε καλά τα υλικά και προσθέστε το σκόρδο και τα αρωματικά. Ανακατέψτε τα όλα μαζί και περιχύστε τις μπριζόλες. Προσθέστε 2 ποτήρια νερό και ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα. Μπορείτε να συνοδέψετε το κρέας με αρωματικό ρύζι ή πατάτες τηγανιτές και λαχανικά.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν αγοράζουμε κρέας θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ορισμένα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε το καλύτερο:

Όταν αγοράζουμε κρέας θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ορισμένα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε το καλύτερο: 

*Το βοδινό κρέας χρειάζεται να έχει σιτέψει. Να έχει δηλαδή μείνει στο ψυγείο του κρεοπώλη για κάποιο διάστημα (από 10 ως 20 μέρες). Το σίτεμα θεωρείται ότι κάνει τους μύες να ωριμάσουν, το λίπος να αναπτυχθεί και κατ’ επέκταση το κρέας του να γίνει πιο τρυφερό και πιο νόστιμο. Το σιτεμένο βοδινό κρέας έχει χρώμα μάλλον καφέ και όχι κόκκινο και το λίπος του είναι μπεζ και όχι άσπρο. Το σίτεμα του κρέατος είναι μία πρακτική απαραίτητη για το βοδινό, και όχι για το μοσχαράκι του γάλακτος ή των άλλων κρεάτων (αρνί, χοιρινό κλπ.) κι αυτό γιατί όσο μεγαλώνει το ζώο (το βόδι) το κολλαγόνο που βρίσκεται στους μύες κάνει το κρέας του να σκληραίνει. Όταν λοιπόν αφήνουμε το κρέας να σιτεύει, καταφέρνουμε να το κάνουμε πιο τρυφερό και ακόμα καλύτερο δηλαδή για το μαγείρεμα. Το σίτεμα του κρέατος χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις και για το κυνήγι (κυρίως για τα μεγάλα ζώα των οποίων το κρέας είναι πολύ σκληρό) αλλά όχι για όλα τα κρέατα, αφού κάποια χαλάνε αν μείνουν για πολύ έστω και στο ψυγείο (π.χ. λαγός). Μία εναλλακτική πρακτική, που χρησιμοποιείται για τα σκληρά αυτά κρέατα (κυνήγια) που χρειάζεται να μαλακώσουν και να γίνουν πιο τρυφερά πριν μαγειρευτούν είναι το μαρινάρισμα. 

*Το μοσχαρίσιο κρέας, ή μοσχαράκι του γάλακτος: Σε αυτό το κρέας, που έχει λιγότερο λίπος από το βοδινό, το χρώμα έχει σημασία, όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι τόσο πιο σίγουροι είμαστε πως αυτό το ζώο τράφηκε με γάλα. Το κρέας του οποίου το χρώμα πλησιάζει στο άσπρο είναι τρυφερό και έχει πολύ ωραία γεύση ενώ όταν είναι ροζ ή κόκκινο τότε το μοσχαράκι, από το οποίο έχει προέλθει, ήταν μεγαλύτερο σε ηλικία. Αν πάλι το κρέας φτάνει να είναι καφέ τότε είτε δεν πρόκειται για μοσχαράκι του γάλακτος αλλά για βοδινό και μάλιστα σιτεμένο (πράγμα που είναι καλό) είτε για μπαγιάτικο κρέας. 

*Όταν αγοράζουμε αρνί ή κατσίκι. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως το αρνάκι ή το κατσικάκι του γάλακτος, αυτό που έχει τραφεί αποκλειστικά με γάλα, και είναι μικρότερο από 4 ή 5 μηνών δίνει κρέας που μοιάζει με το μοσχαρίσιο (το μοσχαράκι του γάλακτος) και είναι αρκετά ανοιχτόχρωμο. Το κρέας του μεγαλύτερου αρνιού και του κατσικιού (που δεν είναι του γάλακτος) που είναι μέχρι ενός έτους, είναι πιο σκούρο ροζ, ενώ το κρέας του προβάτου που είναι μεγαλύτερο από 1 έτους έχει πολύ πιο σκούρο χρώμα και έντονη, χαρακτηριστική μυρωδιά. Σκόπιμο είναι να φροντίζουμε το αιγοπρόβειο κρέας που αγοράζουμε να είναι ροζ χρώματος και το λίπος να είναι μπεζ και συνεκτικό. Ενώ πρέπει να αποφεύγουμε το κρέας που είναι αφυδατωμένο, σκουρόχρωμο και το λίπος του είναι κίτρινο. 

*Όταν αγοράζουμε χοιρινό κρέας πρέπει να προσέχουμε το χρώμα του να είναι απαλό ροζ, με μία σχετική υγρασία χωρίς όμως να φτάνει να γίνεται υγρό ή ιδιαίτερα λιπαρό. Το λίπος του πρέπει να είναι άσπρο και τα κόκαλα να έχουν μία απόχρωση κόκκινου. Από την άλλη πλευρά το δέρμα δεν πρέπει να έχει υγρασία ή γλίτσα. Όταν το χρώμα του κρέατος φτάνει να είναι κόκκινο, το λίπος μπεζ και η σάρκα του κρέατος είναι τραχιά και σκληρή και τα κόκαλα τελείως άσπρα σημαίνει πως το ζώο ήταν μεγάλο σε ηλικία, οπότε και το μαγειρεμένο κρέας του θα είναι λιγότερο τρυφερό. 

*Το χρώμα που έχει το κόκαλο του κρέατος έχει επίσης σημασία, όταν αρχίζει να μαυρίζει αυτό σημαίνει πως το κρέας μπαγιατεύει. 

Δείτε το φυλλάδιο προσφορών μας http://mazimarkets.blogspot.gr/2016/09/blog-post.html

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Τα μυστικά για μαλακά κρεατικά ..κάτι ξέρουμε για το κρέας


Ο βασικότερος λόγος που συχνά δεν πετυχαίνουν τα φαγητά με κρέας, είναι επειδή σκληραίνει στο μαγείρεμα και έτσι χάνει όλη τη νοστιμιά του. Φυσικά, υπάρχουν κομμάτια κρέατος που από την φύση τους είναι πιο σκληρά και άλλα, συνήθως αυτά που έχουν περισσότερο λίπος, τα οποία μαλακώνουν πιο εύκολα με το μαγείρεμα. Υπάρχουν, όμως, μυστικά για να μαλακώνει κάθε φορά το μοσχαράκι ή το χοιρινό σας και να σας ικανοποιεί τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση.
Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, πριν, κατά την διάρκεια και μετά το μαγείρεμα, για να γίνει μαλακό το κρέας, ανάλογα με τον χρόνο σας και τον τρόπο που σκοπεύετε να το μαγειρέψετε:
- Αποφασίστε αν θα βράσετε ή θα ψήσετε το κρέας σας. Το βράσιμο έχει την ιδιότητα να λιώνει τον συνδετικό ιστού του κρέατος και να του δίνει τη μορφή ζελατίνας. Αντίθετα, το ψήσιμο συρρικνώνει και σκληραίνει τους συνδετικούς ιστούς του, με αποτέλεσμα να σκληραίνει το κρέας. Έτσι, κομμάτια όπως κότσι, ποντίκι, στηθοπλευρά, καπάκι, σβέρκος και λάπα είναι καταλληλότερα για βράσιμο, ενώ φιλέτα, μπριζόλες, κόντρα, σπάλα και σπαλομπριζόλες είναι προτιμότερο να ψήνονται.
- Βάλτε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ σε ένα σκεύος, το οποίο θα γεμίσετε είτε με αναψυκτικό με ανθρακικό (ιδανικά χωρίς ζάχαρη), είτε με σόδα. Το κρέας θα μαριναριστεί στη σόδα και θα μαλακώσει αφάνταστα.
- Εναλλακτικά, πριν το μαγειρέψετε βάλτε το για 2 ώρες στο ψυγείο, σε λεκάνη με γάλα ή με κρασί, και φτιάξτε μαρινάτα ως εξής: 1 μέρος λάδι, 1/ 4 ξύδι, 1/ 4 κρασί, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο τριμμένο και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
- Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για τα παραπάνω, μπορείτε να το αλείψετε με ακτινίδιο και να το αφήσετε να απορροφήσει τα υγρά του φρούτου για 20 λεπτά.
- Αν πρόκειται να τσιγαρίσετε το κρέας, πριν το μαγείρεμα σε κατσαρόλα, αφήστε το πρώτα 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και, αφού το πλύνετε, σκουπίστε το με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι.
- Αν πρόκειται να βράσετε το κρέας, για να μην χάσει τους φυσικούς χυμούς του, βάλτε το σε νερό που έχει ήδη ζεσταθεί (εκτός εάν φτιάχνετε σούπα, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό). Στο ζεστό νερό οι πρωτεΐνες του κρέατος παίρνουν μορφή ζελατίνας και σχηματίζουν μια προστατευτική κρούστα, η οποία εμποδίζει τη διαφυγή των χυμών του και το κρατά μαλακό.
- Μην αλατίσετε το κρέας πριν το μαγείρεμα, αλλά κατά την διάρκεια αυτού. Επίσης, την ώρα που βράζει μπορείτε να ρίξετε και λίγη ζάχαρη.
- Το κρέας μπορεί να μαλακώσει αν, ενώ βράζει, προσθέσετε λίγο ξύδι (μια κουταλιά του γλυκού ή της σούπας, ανάλογα με την ποσότητα που μαγειρεύετε). Αν, πάλι, το ψήνετε ή το τηγανίζετε, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές ροδέλες μήλων.
- Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, όταν γυρνάτε το κρέας πλευρά, μην το τρυπάτε με το πιρούνι, γιατί έτσι χάνει τους χυμούς του. Προτιμάτε να το γυρνάτε με λαβίδα.
- Αν ψήνετε κρέας στον φούρνο, για να μην στεγνώσει, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο, στο οποίο θα έχετε πρώτα ανοίξει τρύπες. Μπορείτε ακόμα να βάλετε και ένα πυρέξ με νερό στον φούρνο, για να υπάρχει υγρασία ενώ ψήνεται το κρέας.


 ΜΑΖΙ markets